Relaxen in de 21e eeuw.. hoe the f*ck doen die zen-mensen dat?


We zeggen of denken het allemaal wel eens, ”pff ik heb het zo druk”. Een druk, chaotisch en stressvol leven is dan ook helemaal van deze tijd, zeker in het altijd drukke Nederland. Zowel je werk, je studie, je gezin of familie en vrienden vragen om je aandacht. Er is altijd wel iets te doen of iemand die iets van je wilt, waardoor we constante druk voelen. We willen altijd aan de verwachtingen van anderen voldoen. We willen ons werk goed doen, slagen voor die opleiding of cursus, er zijn voor die vriendin die je hard nodig heeft, en ook nog tijd maken om leuke dingen te doen met vrienden en familie. Daarnaast zijn we constant bereikbaar voor al die ‘stressposten” (hoe leuk ze soms ook zijn), maar die wel allemaal aandacht van je vragen, wat er voor zorgt dat er constant prikkels binnenkomen. Maar wanneer heb je dan tijd voor je zelf? om te doen wat JIJ leuk vindt? en om jouw hobby’s en dromen werkelijkheid te maken? Zonder dat je gelijk egoïstisch bent of je omgeving in de steek laat?

Zelf heb ik genoeg dromen en ambities op mijn bucketlist staan voor de komende 100 jaar. Allemaal dingen die ik met liefde en passie wil doen. Maar in de praktijk merk ik dat het er vaak niet van komt. Nadat ik een dag heb gewerkt, dat stageverslag heb geschreven, ben langs geweest bij mijn ouders, het huis heb opgeruimd en de afwas heb gedaan, heb ik alleen nog energie om languit op de bank te liggen zappen, om vervolgens te kijken naar mensen op tv die wel alles uit hun leven halen en doen wat ze leuk vinden (of die heel erg hun best doen dat zo te laten lijken).

Als afstudeerstudente aan de Pabo heb ik al bij genoeg scholen stage gelopen om te ervaren wat die werkdruk voor de leerkrachten inhoud. Iets waar op het moment veel aandacht voor is in de media. Zo kom je in het werkveld de ene na de andere (bijna) ontspannen leerkracht tegen, en is het begrip ”burn-out” verre van onbekend. Maar hoe zit dat eigenlijk bij jongeren? En bij studenten zoals ik? Soms voel ik me opgebrand terwijl ik voor m’n gevoel nog niets eens begonnen ben. Maar kan dat wel op die leeftijd? Of stel ik me gewoon aan? En waarom hebben we het daar nooit over?

Uit een onderzoek van Metro (Juli 2017) onder zo’n 2000 jongeren blijkt dat 75 % overweegt om naar een psycholoog te gaan vanwege stressklachten. Jongeren geven vooral aan dat ze vaak de behoefte voelen om perfect te zijn, dat de druk op school en stage veel te hoog is, en dat er teveel belangrijke keuzes gemaakt moeten worden op jonge leeftijd. Volgens een andere bron van gezondheidsplein komt een burn-out steeds vaker voor mij kinderen en jongeren. Één op de drie kinderen heeft last van angst en stress. De maatschappij vraagt steeds meer van ons. Uit de gegevens hieronder blijkt dat dat niet alleen bij volwassenen het geval is, maar ook bij kinderen en jongeren. Op scholen merk ik het ook, er worden steeds hogere eisen gesteld aan de leerlingen. Ze moeten allemaal zo ongelofelijk veel waardoor er nog weinig ruimte over blijft voor de leuke dingen. Het leven is snel, intensief en kent weinig rustpauzes.

December is ook voor mij een drukke periode, wat eigenlijk ook de reden is dat ik me meer wil verdiepen in dit onderwerp. En natuurlijk is kerst en sinterklaas een drukke periode, alle winkels, horeca gelegenheden, en basisscholen draaien volle toeren. Maar hoe houd je je hoofd koel met 3 bijbaantjes, een stage, een afstudeeronderzoek, een lading aan afstudeer opdrachten, gescheiden ouders en een oma waar je allemaal wel één keer per week op bezoek wilt gaan, een huishouden, en ook nog een lieve vriend en leuke vriendinnen waar je ook leuke dingen mee wilt doen. Daarnaast wil je ook nog gezond eten, werken aan je body shape, je konijn uitlaten en je wekelijkse yoga doen. En dan heb ik het nog niet eens over die 100 bucketlist dromen, ambities en hobby’s! Het is om gillend gek van te worden! xD En dan ben ik nog maar 22, en heb ik nog niet eens een gezin om voor te zorgen! Hoe the f*ck doen die gelukkige zen-mensen dat!?

Dat is een vraag waar ik me de komende tijd op ga focussen. Hoe houd je je hoofd koel in drukke periodes om te voorkomen dat je over een aantal weken als een stresskonijn op de bank zit te kijken naar lingo. En wat kun je nu eindelijk voor jezelf doen (ja, nog meer dingen om te doen :P) om te zorgen dat je beter kunt omgaan met die stress en de rust en tijd kunt vinden voor jezelf? Als je daar ook erg benieuwd naar bent, ben je hier bij het juiste (web) adress 🙂 !

xoxo Daily Dania

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *