Groepsvorming


Na de zomervakantie vormt een groep zich opnieuw. De leerkracht moet zich hiervan goed bewust zijn. De ”belevingstijd” van de vakantie is voor kinderen langer van voor volwassenen. Dit komt omdat kinderen in die fase van hun leven fysiek en mentaal hard groeien. Er veranderd veel aan hun lichaam, en ook op sociaal gebied doen ze veel ervaring op. Na de zomervakantie start het groepsproces opnieuw.

Fase 1: Forming
De ”nieuwe” groep tast elkaar in de eerste fase een beetje af. Wat kan wel en wat kan niet in de groep? Wanneer hoor je erbij? In de eerste fase begint de groep zich langzaam te vormen en de groep lijkt in de eerste fase rustig. Hoelang deze fase duurt, hangt van drie factoren af.

  1. Zijn de leerlingen gericht op de groep?
  2. Heeft de groep al eerder als groep gefunctioneerd?
  3. De leeftijd van de groepsleden.

In de groep zal weinig verkenning plaatsvinden wanneer kinderen erg egocentrisch of veel op volwassenen gericht zijn. Dit zie je vaak terug bij jonge kinderen. De volgende fases zijn vooral van toepassing op kinderen vanaf groep 5. Vanaf deze leeftijd zijn kinderen zich meer bewust van de groepssfeer. ​

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *