Tempeltour op Bali: Het artistieke en spirituele Ubud


Woensdag 19 Juli 2017

Na een paar daagjes relaxen, zwemmen, zonnen en heel veel eten was het tijd voor de volgende bestemming. Ubud ligt wat meer in het midden van Bali. Het staat bekend om de vele kunst, spirituele plekken, prachtig groene omgeving en rijstvelden. Er is wat minder openbaar vervoer te vinden in Bali, dus om hier te komen moet je een taxi nemen. Je wordt bijna overreden door taxi’s zoveel dat het er zijn. Wij hebben de app Uber gedownload waarbij je een goedkope taxi kunt bellen om je van A naar B te brengen. Voor een paar euro waren we in Ubud en kregen we het beste welkom ooit van een te schattige puppy. Dus Dewy en ik hebben bij binnenkomst eerst een halfuur met de puppy zitten knuffelen voordat we oog hadden voor de rest, haha. In de middag zijn we nog even naar de populaire markt van Ubud geweest, waar ik me helemaal liet gaan en zelfs Dewy’s geld heb uitgegeven, hahaha. De opbrengst, 2 zilveren ringen, een armband, oorbellen, een rieten handtasje, een handgemaakt notitieboekje en wat cadeautjes voor iedereen thuis. En dat alles voor nog geen 30 euro. Superleuk enzo, alleen geen idee hoe ik het mee naar huis ga nemen xD. Whoops…

Ondanks dat we vooral tot rust wilde komen van onze backpack avonturen in Thailand, konden we het toch niet laten om wat sightseeing te doen op dit mooie eiland. Toen we tijdens onze eerste avond in Ubud aan het eten waren bij Taco Casa (oh wat zijn we weer cultureel xD) werden we gespot door twee meiden die we al eerder waren tegengekomen op Koh Phangan. Diezelfde dag kregen we een appje dat ze ons hadden gezien, en dat ze toevallig ook in Ubud waren. De volgende dag waren ze van plan een auto te huren om de omgeving te bekijken en vroegen of we mee wilden. Ondanks dat we het eigenlijk rustig aan wilde doen hebben we toch maar snel ja gezegd. Toen kregen we een appje terug: ‘’Nice! See you tomorrow morning at 8 o’ clock!’’ Whoops :’) Dewy en ik hadden er niet op gerekend dat het al zo vroeg was. Dat werd eventjes vroeg opstaan voor in je vakantie, maar het was het zeker meer dan waard.

De volgende ochtend kwamen we met moeite 10 minuten te laat aan. Maar we waren wel zo slim om van tevoren even een ‘’telaatkomsmoesje’’ te bedenken. (We moesten nog ontbijt halen, we stonden bij het verkeerde hotel, we konden het niet vinden, we werden achtervolgt door zwerfhonden en moesten die weer terug brengen, de brug stond open, etc xD) Toen bleek dat we een privéchauffeur hadden voor de hele dag en dat al dat gehaast allemaal voor niets was.

De eerste stop was bij de Tegalalang Rice Terrace, de bekendste en ‘’mooiste’’ rijstvelden van Bali. Of het echt het mooiste rijstveld is, geen idee. Wel was het erg toeristisch, maar alsnog zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Onderweg reden we langs genoeg andere mooie rijstvelden waar alleen rijstboeren waren, dus wanneer je een fiets kunt huren en genoeg tijd hebt, lijkt me dat een nog mooiere manier om de rijstvelden te zien. Het was ook niet het perfecte seizoen, omdat de rijst nog niet in volle bloei stond, dus niet alles zo groen was als op de plaatjes. Rijst staat twee keer per jaar in bloei en kun je twee keer per jaar oogsten. Als je goed kijkt is zo’n rijstveld nog een aardig bouwwerk. De Tegalalang bestaat uit twee bergheuvels die zijn afgegraven in de vorm van een terras. Tussen de twee bergheuvels stroomt een rivier. Door een bepaald irrigatiesysteem wordt het water uit de rivier helemaal naar de bovenkant van de heuvel gepompt. Vervolgens stroomt het daar weer naar beneden, van terras tot terras. Je ziet het water uit kleine holletjes onder de rijstvelden vandaan stromen, naar het volgende terras.

De volgende bestemming was de ‘’Pura Tirta Empul’’ tempel. Deze tempel is gebouwd rond de geiser van Tampaksiring, en staat bekend om de vele reinigingsrituelen. De tempel is één van de 6 heiligste tempels op Bali en de naam van de tempel ‘’Tirta Empul’’ betekend letterlijk: ‘’heilig bronwater’’. Volgens een legende heeft de god Indra de heilige bron geschapen door ruim 1000 jaar geleden een steen te doorboren om zo magisch water te krijgen, waarmee hij zijn vergiftigde leger weer tot leven kon wekken. Nog steeds geloofd men dat het water magische en helende krachten heeft, het kwade geesten verdrijft, lichaam en geest reinigen en het verjonging, zou brengen. Het water wordt dan ook tijdens veel ceremonies gebruikt en vanuit het hele eiland komen mensen naar deze tempel om zich onder te dompelen in het heilige water. Ook als toerist mag je gebruik maken van de heilige baden, zolang je dit in traditionele kleding doet in plaats van een bikini. Voordat de Balinezen zelf een bad nemen, bezoeken ze eerst de hoofdtempel om een offer achter te laten voor de goden. Maar ook rond de baden vind je talloze offers zoals bakjes met wierook, geld en bloemen. Wanneer je het bad betreed is het de bedoeling dat je met je hoofd onder een fontein gaat staan, en met je handen tegen de muur, en je op deze manier naar het eind van het bad verplaatst. Na ons bezoek aan de tempel kwamen we langs een hele lange markt met souvenirs. Toen kon ik het weer eens niet laten en heb ik een aparte Balinese broek gekocht xD. Na de tempel was het even tijd voor de lunch, dus vroegen we onze privéchauffeur B) om even te stoppen bij een Indonesisch restaurant. Daar Ayam Bakar gegeten (een kip met een raar kruidensausje) met een supermooi uitzicht op de achtergrond.

De tweede tempel de ‘’Gao Gajah’’ ook wel bekend als de elephant tempel, was ook erg bijzonder. Toen we aankwamen wisten we niet zo goed wat we allemaal moesten bekijken, tot er een man naar ons toe kwam en ons graag een rondleiding wilde geven. De man zelf was een gelovige die in de weekenden in de tempel woonde. Door de weeks was hij thuis, maar elk weekend kwam hij naar de tempel om alles schoon te houden, rondleidingen te geven en een oogje in het zeil te houden. Hij sliep zelfs in de tempel, op een matrasje ergens onder een doek. Het was wel bijzonder om een keer een tempel te bezoeken terwijl je ook alle informatie meekrijgt. Dat maakt de rondleiding meteen een stuk betekenisvoller. Omdat ik van tevoren me al had verdiept in het hindoeïsme herkende ik veel verhalen en rituelen terug, en kon ik hier ook over doorvragen aan de gids.

Resten van de Gao Gajah Tempel na een aardbeving ongeveer 50 jaar geleden.

Stenen met regenvlekken in de vorm van een werelldbol

 

 

 

Hindoeïstisch ritueel van een oud vrouwtje. Eerst kregen we een bloem achter onze oren, daarna werden we besprenkelt met ”heilig” water, en kregen we vervolgens rijst op onze voorhoofd. Wat je er niet af mag halen, want dat brengt ongeluk!

De volgende stop was ook de laatste stop, namelijk de Tegalalan waterval. De waterval was echt gigantisch, en je kon ook zwemmen. Maar om er te komen was het een hele klim naar beneden. Wij hadden tijdens onze reis al zoveel watervallen gezien, en het was op dat moment te koud om te gaan zwemmen. Dus hebben we een keer de luie toerist uitgehangen en hebben we de waterval alleen van bovenaf bekeken. Op de terugweg raakte ik in gesprek met onze privéchauffeur. Hij zat ook op een soort Pabo, want hij wilde leraar worden. Hij liep stage op een klein schooltje, en om wat bij te verdienen brengt hij toeristen overal naartoe. Op Bali is de opleiding tot leraar een universiteit en iedereen kijkt op naar leraren. Wat best grappig is, want in Nederland is dat helemaal niet zo. Op sommige basisscholen krijgen kinderen les van vak-gespecialiseerde leerkrachten. Ook heel anders dan in Nederland, want hier heeft een klas één vaste leraar die lesgeeft in alle vakken. Door zijn praatje leek het me wel interessant om op Bali een school te bezoeken. Weer iets voor op het ‘’to do’’ lijstje!

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *